60 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
161 kcal / 1 porcję (67 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność240.05 kcal12%
-
Białko5.23 g10.46%
-
Węglowod.34.14 g12.64%
-
Tłuszcze9.89 g14.13%
-
Błonnik1.83 g7.32%
-
GDA12 %
Składniki
- Mąka gryczana - 210g (1 ½ szklanki)
- Cukier brązowy - 30g (6 łyżeczek)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
- Rabarbar - 200g
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
- Cukier puder - 20g (4 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. W pierwszej misce wymieszaj mikserem more składniki z cukrem : jaja, aromat waniliowy, olej. Włącz piekarnik i ustaw temp. 180*C z góry i z dołu.
KROK 2. W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Obierz i pokrój rabarbar w kawałki grubości ok 1 cm.
KROK 3. Zawartość obu misek połącz i wymieszaj dokładnie, dodaj rabarbar. Formę wysmaruj olejem.
KROK 4. Wylej powstałą masę do formy, włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz ok 45 min.
Po tym czasie, wyjmij wypiek z piekarnika, poczekaj aż ostygnie, posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz także