-
Kaloryczność53.10 kcal2.66%
-
Białko5.97 g11.94%
-
Węglowod.5.47 g2.03%
-
Tłuszcze1.41 g2.01%
-
Błonnik1.48 g5.92%
-
GDA2.66 %
- Dorsz, świeży, filety bez skóry - 800g
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 30g (3 łyżki stołowe)
- Marchew - 500g
- Seler korzeniowy - 100g
- Pietruszka, korzeń - 150g
- Cebula - 55g (⅔ sztuki)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 105g (7 łyżeczek)
- Por - 130g (½ sztuki)
- Woda ciepła - 720g (3 szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
- Papryka słodka mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
- Bazylia suszona - 2g (½ łyżeczki)
- Oregano - 1g (½ łyżeczki)
- Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
- Mąka pszenna, typ 500 - 65g (½ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ryby rozmroź (jeśli była mrożona) i bardzo dokładnie umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój na kawałki, posyp solą, pieprzem, odłóż.
KROK 2: Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą, posól ją. Gotuj przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec tego czasu dodaj ziele angielskie i listek laurowy.
KROK 3: W czasie, gdy gotują się warzywa możesz usmażyć rybę: obtocz ją w mące i smaż partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
KROK 4: Odlej trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszaj w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokrój w półplasterki i zeszklij na oleju, dodaj ugotowane warzywa i koncentrat, wymieszaj dokładnie i zagotuj.
KROK 5: Dopraw do smaku. Gorące warzywa połóż na usmażonej rybie. Schłodź w lodówce.
*Najlepiej przygotuj rybę z wyprzedzeniem, aby potrawa nabrała smaku.
Smaczego!