(17)
dodaj własny przepis
50 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
430 kcal / 1 porcję (282 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność152.53 kcal7.63%
-
Białko13.33 g26.66%
-
Węglowod.10.14 g3.76%
-
Tłuszcze6.92 g9.89%
-
Błonnik1.02 g4.08%
-
GDA7.63 %
Składniki
- Dorsz, świeży, filety bez skóry - 500g
- Cebula - 25g (⅓ sztuki)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Koperek siekany - 24g (3 łyżki stołowe)
- Bułka tarta - 100g (12 ½ łyżki stołowej)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cebulę obierz. Filety z dorsza pokrój w drobną kostkę (mniej więcej 3 mm na 3 mm), a cebulę w bardzo drobną kosteczkę (cebulę można również wcześniej zeszklić).
KROK 2: Do dorsza z cebulą dodaj 2całe jajka, posiekany koperek i 2 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Z masy uformuj niewielkie kotleciki, które panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
KROK 4: Smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym na średnim ogniu.
*Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Zobacz także