Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

50 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
430 kcal / 1 porcję (282 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    152.53 kcal
    7.63%
  • Białko
    13.33 g
    26.66%
  • Węglowod.
    10.14 g
    3.76%
  • Tłuszcze
    6.92 g
    9.89%
  • Błonnik
    1.02 g
    4.08%
  • GDA
    7.63 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 500g
  • Cebula - 25g (⅓ sztuki)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Koperek siekany - 24g (3 łyżki stołowe)
  • Bułka tarta - 100g (12 ½ łyżki stołowej)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cebulę obierz. Filety z dorsza pokrój w drobną kostkę (mniej więcej 3 mm na 3 mm), a cebulę w bardzo drobną kosteczkę (cebulę można również wcześniej zeszklić).

KROK 2: Do dorsza z cebulą dodaj 2całe jajka, posiekany koperek i 2 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Z masy uformuj niewielkie kotleciki, które panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.

KROK 4: Smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym na średnim ogniu.

*Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!