50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
240 kcal / 1 porcję (437 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność54.96 kcal2.75%
-
Białko2.77 g5.54%
-
Węglowod.6.37 g2.36%
-
Tłuszcze2.81 g4.01%
-
Błonnik1.02 g4.08%
-
GDA2.75 %
Składniki
- Cebula - 80g (sztuka)
- Seler korzeniowy - 50g
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Bataty - 200g (sztuka)
- Kapusta pekińska - 200g (4 liście)
- Kasza gryczana niepalona, sucha - 66g (⅓ szklanki)
- Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
- Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Mięso z ud kurczaka, ze skórą - 160g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i selera. Lekko podsmaż do miękkości warzyw, ewentualnie w trakcie dodaj odrobinę wody.
KROK 2: Kiedy warzywa są już miękkie dodaj pokojone w kostkę bataty, posiekaną kapustę, suchą kaszę gryczaną, liść laurowy i tymianek. Przemieszaj, włóż udko z kurczaka i całość zalej wodą. Zupę doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Dopraw całość według uznania solą i pieprzem.
KROK 3: Gotową zupę rozlewaj na talerze i podawaj z kawałkami kurczaka i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz także