10 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
283 kcal / 1 porcję (115 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność246.11 kcal12.31%
-
Białko12.57 g25.14%
-
Węglowod.3.97 g1.47%
-
Tłuszcze20.38 g29.11%
-
Błonnik0.28 g1.12%
-
GDA12.31 %
Składniki
- Wołowina, rozbratel - 330g
- Mąka pszenna, typ 500 - 20g (¼ szklanki)
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 60g (6 łyżek stołowych)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mięso wołowe bez kości opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Wykrawaj grube, okrągłe kawałki mięsa.
Następnie mięso lekko rozbij tłuczkiem. Oprószyć solą i mąką pszenną.
KROK 2: Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Gotowe, usmażone befsztyki poukładaj równo w rondlu.
KROK 3: Na patelni, na tłuszczu ze smażenia mięsa, przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki.
Na befsztyki ułóż zeszkloną cebulę, posyp świeżo, grubo mielonym czarnym pieprzem.
KROK 4: Całość podgrzać i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Zobacz także