Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
304 kcal / 1 porcję (519 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    58.52 kcal
    2.93%
  • Białko
    6.02 g
    12.04%
  • Węglowod.
    6.10 g
    2.26%
  • Tłuszcze
    1.71 g
    2.44%
  • Błonnik
    1.21 g
    4.84%
  • GDA
    2.93 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wołowina, pieczeń - 500g
  • Papryka czerwona - 800g (4 sztuki)
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Marchew - 50g
  • Przecier pomidorowy - 60g (¼ szklanki)
  • Wywar warzywny - 240g (szklanka)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 10g (łyżka stołowa)
  • Ziemniaki - 300g (4 sztuki)
  • Pietruszka, korzeń - 1.6g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Papryka słodka mielona - 6g (2 łyżeczki)
  • Liść laurowy - 1.5g (3 sztuki)
  • Ziele angielskie - 3g (1 ½ sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dużej patelni na łyżeczce oliwy, dodaj startą na tarce z grubymi oczkami marchewkę i smaż chwilkę.

KROK 2: Dodaj pokrojoną w małą kostkę wołowinę oraz drobno pokrojone papryki. Zalej wszystko bulionem i dodaj listki laurowe oraz ziela angielskie. Duś, dolewając wody w razie potrzeby przez około 2 godziny (aż mięso zmięknie, a z papryk powstanie sos).

KROK 3: Po upływie tego czasu dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.

*Gulasz wołowy najlepiej smakuje z ugotowanym w mundurku ziemniakiem lub kaszą gryczaną.

Smacznego!