30 minut + czas moczenia
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
297 kcal / 1 porcję (223 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność132.86 kcal6.64%
-
Białko10.48 g20.96%
-
Węglowod.22.16 g8.21%
-
Tłuszcze2.35 g3.36%
-
Błonnik5.12 g20.48%
-
GDA6.64 %
Składniki
- Fasola biała, nasiona suche - 200g
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100g
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Przecier pomidorowy - 240g (szklanka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Fasolę namocz na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Gotuj w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem soli, aż będzie miękka. Odlej nadmiar wody.
KROK 2: Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę i drobno pokrojonego świeżego kurczaka doprawionego solą, pieprzem i czosnkiem. Mięso dodaj do fasoli, wymieszaj wszystko z przecierem pomidorowym, dodaj zgnieciony ząbek czosnku i ulubione przyprawy. Gotuj jeszcze 15 minut.
Smacznego!
Zobacz także