Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(20)
26.04.2017
dodaj własny przepis
15 minut + czas wyrośnięcia ciasta
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
473 kcal / 1 porcję (311 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    152.22 kcal
    7.61%
  • Białko
    4.71 g
    9.42%
  • Węglowod.
    19.65 g
    7.28%
  • Tłuszcze
    6.44 g
    9.2%
  • Błonnik
    1.95 g
    7.8%
  • GDA
    7.61 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Drożdże piekarskie, prasowane - 25g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 120g (8 łyżek stołowych)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 360g (1 ½ szklanki)
  • Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Mango - 280g (sztuka)
  • Orzechy nerkowca - 20g
  • Syrop klonowy - 30g (6 łyżeczek)
  • Olej kokosowy - 25g
  • Wiórki kokosowe - 12g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: 120ml (pół szklanki) mleka lekko podgrzej.

KROK 2: Do miseczki przełóż świeże drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i podgrzane mleko. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut.

KROK 3: Jajko wymieszaj z łyżeczką cukru, a kolejną porcję mleka lekko podgrzej (jedna szklanka).

KROK 4: Po upływie 20 minut wlej do przygotowanej masy jajko wymiesze z cukrem oraz ciepłe mleko. Blendując dodawaj stopniowo mąki, aż ciasto uzyska gęstą konsystencję.

KROK 5: Tak przygotowane ciasto po raz kolejny przykryj ściereczką i odłóż na ok. 40 minut.

KROK 6: Na patelni rozpuść olej kokosowy. Porcję ciasta nakładaj chochlą i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

KROK 7: Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż je na talerz, polej syropem klonowym, udekoruj pokrojonym mango, pokruszonymi orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi.

*Możesz użyć dowolnych świeżych owoców i orzechów.

Smacznego!