25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
573 kcal / 1 porcję (311 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność184.19 kcal9.21%
-
Białko5.44 g10.88%
-
Węglowod.10.03 g3.71%
-
Tłuszcze14.20 g20.29%
-
Błonnik1.51 g6.04%
-
GDA9.21 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Ogórek gruntowy - 35g (sztuka)
- Pomidor - 130g
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Papryka żółta - 60g (½ sztuki)
- Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
- Oliwki czarne marynowane - 25g (10 sztuk)
- Ser Feta - 50g (porcja)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Bazylia świeża - 15g (3 gałązki)
- Orzechy nerkowca - 30g
- Oliwa z oliwek - 50g (5 łyżek stołowych)
- Parmezan tarty - 24g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną, wymieszaj z bazyliowym pesto.
KROK 2. Pokrój ogórka, pomidora, kolorową paprykę w sporą kostkę (2 cm x 2 cm), cebulę czerwoną w cienkie piórka, oliwki możesz dodać w całości lub przekrój wzdłuż na połowę. Fetę pokrój tak jak lubisz. My pokroiliśmy w duże kawałki tak, by stopniowo sobie odłamywać i kruszyć ser w ilościach takich, jakich lubimy.
KROK 3. Wymieszaj wszystkie warzywa z kaszą, ser ułóż na rancie talerza lub jeśli pokroiłeś go w kostkę, posyp nim sałatkę. Możesz całość posypać ziołami prowansalskimi.
Smacznego!
Zobacz także