Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(3)
14.07.2017
dodaj własny przepis
35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
413 kcal / 1 porcję (364 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    113.39 kcal
    5.67%
  • Białko
    3.14 g
    6.28%
  • Węglowod.
    13.74 g
    5.09%
  • Tłuszcze
    5.68 g
    8.11%
  • Błonnik
    1.55 g
    6.2%
  • GDA
    5.67 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Placek tortilli pszennej z dodatkiem siemienia lnianego - 126g (2 sztuki)
  • Cukinia - 130g
  • Hummus tradycyjny z ciecierzycy - 40g
  • Awokado - 50g
  • Szpinak świeży - 50g
  • Pomidor koktajlowy - 200g (10 sztuk)
  • Cebula czerwona - 100g (sztuka)
  • Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
  • Ocet balsamiczny - 3g (½ łyżki stołowej)
  • Ocet winny z czerwonego wina - 10g (łyżka stołowa)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cukinię umyj, odkrój z dwóch stron końcówki, a następnie pokrój wzdłuż na cienkie paski. Każdy plaster cukinii posmaruj oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.

KROK 2: Plastry cukinii przełóż na rozgrzaną patelię grillową. Po 3 minutach obróć je na drugą stronę i grilluj jeszczcze 2 minuty.

KROK 3: W garnku zagotuj wodę. Szpinak dokładnie umyj pod bieżącą wodą i przełóż na sito. Następnie zanurz je we wrzątku na ok. 30 sekund.

KROK 4: Cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnuszku o grubym dnie rozgrzej oliwę i smaż na niej cebulę przez ok. 10 minut. Następnie dopraw ją solą i pieprzem i smaż kolejne 10 minut, aż zmieni kolor. Po tym czasie wlej ocet balsamiczny i winny, zmniejsz ogień i gotuj do momentu wyparowania płynu. Dodaj miód, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze ok. 2 minut.

KROK 5: Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, awokado obierz i pokrój w paski. Tortille podgrzej na patelni grillowej. Na ciepłych plackach rozsmaruj hummus, połóż na nim szpinak, cukinię, pomidorki, awokado i karmelizowaną cebulkę. Tortille zawiń.

Smacznego!