Wegetarianizm jest coraz popularniejszy. Powody, dla których rezygnujemy z mięsa są różne. Warto wiedzieć, że odpowiednio ułożony jadłospis, w którym nie występują mięsa czy ryby może być zdrowy, a co więcej, zmniejszać ryzyko wystąpienia groźnych chorób.
Wegetarianizm najczęściej kojarzy nam się jedynie z rezygnacją z mięsa. Tymczasem jest to coś znacznie więcej. To styl życia którego elementem jest odpowiednia, specyficzna dieta. Bez względu na pobudki (zdrowotne, humanitarne, etyczne, ekologiczne czy ekonomiczne) przejście na dietę wegetariańską często wiąże się ze zmianą sposobu myślenia oraz wzorców.
Wegetarianie bardziej świadomie i starannie komponują dietę, gdyż trudniej im o przygotowanie pożywnego posiłku. Zwłaszcza na początku, kiedy poznają alternatywne źródła białka. W diecie tradycyjne wystarczy podsmażyć kotleta, dodać ziemniaki i surówkę i smaczny obiad gotowy. Wegetarianie, aby odpowiednio przygotować niektóre źródła białka musza się bardziej namęczyć i uprzednio np. namoczyć groch, aby po 12 godzinach móc przygotować z niego kotlet. Dla wielu zaprawionych w bojach wegetarian przekonanie o tym, że ich dieta jest bardziej pracochłonna to mit. Jednak prawdą, potwierdzoną naukowo jest fakt, iż wegetariańska dieta zawiera o wiele więcej cennych składników odżywczych niż dieta tradycyjna.
Jakie jeszcze są zalety tego alternatywnego sposobu żywienia?
Zaletami diety wegetariańskiej są:
- Mała gęstość energetyczna potraw (mała liczba kcal), a duża gęstość odżywcza (duża zawartość składników odżywczych, witamin i składników mineralnych).
- Mniejsza w porównaniu do tradycyjnej diety zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a większa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). To profilaktyka miażdżycy, udarów i chorób serca.
- Niska zawartość węglowodanów prostych (profilaktyka otyłości, próchnicy i cukrzycy), a wysoka węglowodanów złożonych (błonnika), co sprzyja odchudzaniu, właściwej perystaltyce jelit oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
- Wysoka zawartość antyoksydantów (witamin C, E, likopenu, zeaksantyny, beta-karotenu, flawonoidów, antocyjanów).
- Zmniejszone zagrożenie spożyciem szkodliwych substancji takich jak nitrozoaminaminy, węglowodory aromatyczne czy antybiotyki, zwiększających ryzyko powstania nowotworów. Substancje te występują w mięsach i rybach smażonych, pieczonych, grillowanych oraz wędzonych.
Jeśli wciąż zastanawiasz się nad wdrożeniem diety wegetariańskiej przed wszystkim rozważ za i przeciw tej decyzji. Zastanów się czy jesteś w stanie prawidłowo skomponować swoją dietę, tak aby brak mięsa zrekompensować innymi, równie cennymi produktami, które dostarczą tego, co jest w artykułach zwierzęcych.
Jeśli jesteś na początku drogi zastanów się nad łagodniejszą formą wegetarianizmu (laktoowowegetarianizmem), w której dozwolone jest spożywanie jaj i nabiału. Alternatywą może być unikani jedynie mięsa czerwonego i drobiu,a wprowadzenie do diety ryb. Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka i cennych kwasów omega 3. To świetna propozycje dla wszystkich początkujących wegetarian.
Niekiedy, nieoceniona może być także pomoc specjalisty, który nauczy cię jak prawidłowo komponować jadłospis, ułoży zbilansowaną dietę wegetariańską i powie o wszystkich zagrożeniach z nią związanych.
Środa, 12 listopada 2014 | 12:15:41 kasia.g 105
uwielbiam miesko, ale przez tydzien moglabym sprobowac byc wege ;)