Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie artykułów
Popularne artykuły
25 listopada 2016
więcej
1 grudnia 2016
więcej
9 grudnia 2016
więcej
13 grudnia 2016
więcej
22 grudnia 2016
więcej
Więcej artykułów

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola


Dietetyczne dary jesieni, w których powinieneś się zakochać

odżywianie, lifestyle | 06.10.2016
Dietetyczne dary jesieni, w których powinieneś się zakochać

Jesień jest porą roku, która w żartobliwym żargonie specjalistów ds. żywienia człowieka, nazywana jest porą antynowotworową. Dlaczego? Sezon ten obfituje w żywność, która zawiera wiele cennych substancji o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Jakie produkty wybierać w sezonie jesiennym, aby cieszyć się zdrowiem, a dodatkowo zminimalizować ryzyko raka?

Zasmakuj w sezonowych warzywach i owocach

Dary jesieni wcale nie ustępują miejsca letnim przysmakom pod względem zawartości w nich cennych składników odżywczych. Na targowiskach i straganach dostać możesz w tym czasie wiele rodzajów pomidorów, dyń, patisonów, buraków, jabłek, tanich o tej porze roku cukinii, czy śliwek. Wkomponuj je w swoje zwyczajowe menu, a dostarczysz do organizmu całe mnóstwo witamin i mikroelementów. Jakie wartości dla zdrowia niosą poszczególne warzywa i owoce, a także jak mogą przysłużyć się nam, w trakcie profilaktyki antynowotworowej? Poniżej znajduje się bardziej szczegółowy spis darów jesieni, a także ich właściwości.

Pomidory - potocznie nazywane „jesiennymi owocami” stanowią niezwykle cenny i popularny składnik naszej diety o tej porze roku. Stanowią świetne źródło substancji o działaniu przeciwutleniającym tj. witamina C, flawonoidy oraz beta-karoten. Ten ostatni, odpowiedzialny jest za charakterystyczną, czerwoną barwę tego warzywa. Dodatkowo, pomidory to znane, najlepsze źródło likopenu w diecie. Związek ten wykazuje działanie antykancerogenne, zwalcza wolne rodniki, a także poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Warto korzystać również z przetworów pomidorowych, gdyż w swym składzie zawierają znacznie większe ilości likopenu, niżeli w swoim świeżym odpowiedniku. Z jesiennych zbiorów tego warzywa możesz przygotować passatę pomidorową, spaghetti, pomidory faszerowane mięse mielonym i wiele innych smacznych dań.

burakBuraki - kolejne, czerwone dary jesieni. Stanowią podstawowy, bardzo tani, a zarazem niezwykle wartościowy składnik naszej diety. Sezon na te warzywa rozpoczyna się od września i trwa aż do marca. Dlatego też zimową porą możemy korzystać z ich cennych walorów odżywczych. Mianowicie buraki dostarczają nam sporych ilości wolno uwalniającej się energii poprzez wysoką zawartość skrobi. Dodatkowo, swój burgundowy kolor zawdzięczają antocyjanom, które spotkać możemy także w czerwonym winie lub winogronach. Betanina, czyli czerwień buraczana, to związek o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym oraz silnie antyoksydacyjnym. Dzięki nim, spożywanie buraków wspiera układ odpornościowy, a także sercowo-naczyniowy, chroniąc tym samym przed incydentami wieńcowymi. Burak świetnie sprawdzi się wkomponowany w sałatki, jesienne koktajle, czy też jako podstawa zdrowego, dietetycznego brownie.

Dynia - to chyba najbardziej znany i rozpowszechniony skarb jesieni. Pod swą twardą skorupą skrywa prawdziwe bogactwo cennych związków o korzystnym wpływie na nasz organizm. Oprócz sporych ilości beta-karotenu zawiera także D-chiro-inozytol. Jest to substancja, która wpływa regenerująco na komórki trzustkowe. Dodatkowo wspiera wydzielanie i aktywność głównego hormonu tego narządu - insuliny. Dynia to także prawdziwe bogactwo witamin i minerałów tj. witaminy A, kwasu foliowego, fosforu, cynku i potasu. Karotenoidy zaś chronią nas przed nowotworami. Szczególnie polecane są w przypadku profilaktyki raka jelita grubego, prostaty, płuc i piersi. Możesz z jej udziałem przygotować zupę krem, ciasto, placuszki czy nafaszerować leczem warzywnym.

Jabłka - sezon na te owoce trwa przez całą jesień i zimę. Nie dość, że są niskokaloryczne, to jeszcze zawierają wiele korzystnych związków zarówno w miąższu, jak i skórce. Jabłka obfitują w spore ilości jabłkoflawonoidów, głównie kwercytyny o silnym działaniu przeciwutleniającym. Zwalczają wolne rodniki, eliminują oznaki zmęczenia i symptomy jesiennego przeziębienia! Owoce te zawierają także spore ilości korzystnego dla zdrowia błonnika pokarmowego frakcji rozpuszczalnej. Zmniejsza on wchłanianie cholesterolu, a więc tłuszczu i cukrów z przewodu pokarmowego. Z uwagi na tę właściwość, jabłka polecane są w zaburzeniach lipidowych, a także metabolicznych. Dodatkowo, do ich spożywania skłania nie tylko cena, ale także wiele sposobów przygotowania ich do spożycia, w postaci zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, np. pieczone jabłka z cynamonem oraz zapiekane pod owsianą kruszonką. Jabłko będzie też uniwersalne jako dodatek do sałatki warzywnej.

Śliwki - ostatni jesienny owoc, który kusi z każdego prawie straganu i warzywniaka. Cieszą oko od września do końca października. Ich charakterystyczną cechą jest zawartość w składzie kwasów organicznych (jabłkowy, winowy), które są niezwykle korzystne dla profilaktyki przeciwnowotworowej. Obniżają one bowiem pH jelit i stolca chroniąc przed rakiem jelita grubego i odbytu. Śliwki mają działanie laksacyjne. Oznacza to, że świetnie regulują przemianę materii, szczególnie u osób mających problem z wypróżnianiem. Dlatego też, spożyte w nadmiarze mogą wywołać wzdęcia oraz biegunki.

Jesień to najbardziej kolorowa pora roku. Korzystajmy więc z różnorodności warzyw i owoców dostępnych w tym czasie. Oprócz niezwykłego bogactwa minerałów i witamin, obfitują także w składniki mogące uchronić nas przed tak popularną dziś chorobą nowotworową. Warto zatem włączyć jadalne dary jesieni do swojego zwyczajowego menu.

Zobacz także