Awokado, zwane także smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które należy sięgać często. Owszem, jest kaloryczne i tłuste, jednak przeważają w nim zdrowe tłuszcze roślinne. Ten niepozorny owoc ma wiele cennych właściwości, na tyle dużo, że uznano go za jednego z przedstawicieli superfoods. Dowiedz się ze względu na jakie jego właściwości.
Awokado uprawiane jest w ponad 20 krajach na całym świecie. Polska importuje ten owoc z Hiszpanii, Izraela oraz RPA. Mimo iż w naszym kraju dostępne są 3 odmiany awokado, na świecie jest ich ponad pół tysiąca. W sklepach znajdziemy je opisane jako awokado lub awokado premium. To odmiany nazywają się ettinger (najbardziej znane, podłużne z gładką, zieloną skórą), hass (okrągłe o brązowo-fioletowej skórce, tzw. premium) oraz bacon (zielone, okrągłe). Awokado jest wdzięcznym dodatkiem do sałatek, koktajli, smoothie oraz jako główny składnik past. Niektórzy uznają je za mdłe w smaku, warto wiedzieć, że ten owoc lubi towarzystwo wyrazistych przypraw jak chili, kolendra, cebula, czosnek, musztarda, pieprz czy sok z limonki.
Dlaczego warto skosztować awokado? Bo ma wyjątkowy smak. A dlaczego należy włączyć je do swojej diety? Ponieważ obfituje w cenne skłdniki odżywcze.
W awokado znajdziemy:
- kwasy tłuszczowe omega-9, które obniżają poziom trójglicerydów (czynników ryzyka miażdżycy) w naszej krwi, zapobiegając chorobom serca i układu krwionośnego;
- witaminę A, która wpływa na prawidłowy wzrost, dba o kondycję włosów, kości, zębów i paznokci, chroni układ oddechowy przed infekcjami),
- witaminę C, wzmacniającą odporność organizmu, wspomagającą nasz układ krwionośny, niezbędną do syntezy kolagenu
- cholinę, czyli substancję odpowiadającą za transport cholesterolu w organizmie, wpływającą korzystnie na pracę wątroby i nerek,
- potas, wspomagający pracę serca oraz odpowiadający za kurczliwość mięśni.
Awokado owszem, jest kaloryczne (jedna „gruszka” to ponad 220 kcal) i tłuste, ale te właściwości możemy wykorzystać i używać je jako zamiennik masła lub dodatek tłuszczowy do warzywnej sałatki. Jeśli nie jesteś przekonany wykonaj szybką i pyszną pastę guacamole, którą możesz zjeść z kromką chleba, pitą lub dodać do mięsa.