Dla jednych gotowanie to przyjemność. Dla innych codzienny obowiązek. Jeśli należysz do tych drugich zapoznaj się z listą sprzętów, dzięki którym lepiej zorganizujesz pracę w kuchni i sprawisz, że gotowanie przestanie być udręką.
Przygotowywanie posiłków w domu ma dużo zalet. Przede wszystkim wiesz, co nakładasz na swój talerz. Możesz odpowiednio dobrać składniki, komponować smaki, aby potrawy były zdrowe i smaczne. Jeśli nie jesteś fanem domowego gotowania, spój na poniższą listę, może przekonasz się, że praca w kuchni jest miła i pożyteczna.
Gotowanie w domu to:
- Bezpieczeństwo i pewność, co do użytych składników.
- Dowolność łączenia smaków, używania produktów i estetyki podawania potraw.
- Tańsza alternatywa dla żywienia na mieście.
- Możliwość na odstresowanie się, zacieśnianie więzi z bliskimi i rodziną.
Jeśli masz chęć do gotowania, ale boisz się podjąć wyzwanie zapoznaj się z naszą listą przydatnych sprzętów, niezbędnych w każdej kuchni. Może któryś z nich przypadnie ci do gustu i sprawi, że odkryjesz nową pasje. Dzięki udogodnieniem, jakie oferują sprzęty kuchenne, gotowanie stanie się naprawdę miłym elementem dnia codziennego.
Kombiwar jest rodzajem przenośnego piekarnika z termoobiegiem. Pokrywa naczynia stanowi jednocześnie grzałkę wyposażoną w panel sterowania oraz wentylator. Kombiwar najczęściej jest przeźroczysty, co umożliwia podglądanie przygotowywanej w nim potrawy. Zmniejsza to ryzyko błędu podczas obróbki i pozwala uniknąć przypieczenia dania. Urządzenie to jest wygodnie, jednak niekiedy zbędne, w przypadku kuchni wyposażonej w tradycyjny piekarnik z funkcją termoobiegu. Kombiwar to dobra alternatywa dla piecyka w domkach letniskowych, na kempingach czy małych mieszkaniach. Warunkiem jest jednak dostęp do gniazdka z prądem.
Blender jest jednym z coraz powszechniej używanych narzędzi. Przy jego pomocy możemy przyrządzić pożywne zupy krem, owocowe smoothie, orzeźwiające koktajle i soki warzywne lub owocowe. Pomaga także szatkować warzywa, rozdrabniać zioła i przyprawy. Niektóre sprzęty są w stanie nawet skruszyć lód (przed przystąpieniem do kruszenia lodu należy upewnić się czy ta funkcja istnieje, lód bowiem może uszkodzić delikatne noże w blenderze). Najlepiej wybierać blender o dużej mocy. Dzięki temu łatwiej poradzi sobie z najtrudniejszymi zadaniami i nie spali się przy wysokich obrotach. Tak, by nie spalił się nawet przy trudnym zadaniu. Blender jest poręczny, łatwy w obsłudze i przyjemny w czyszczeniu. Możemy wybierać spośród blenderów z kielichem lub ręcznych (z metalową bądź plastikową nóżką). Przy zakupie zwróć uwagę na długość kabla (dobierz ją do swojej kuchni) oraz rodzaj ostrza. Dobrze, aby było mocne, ostre i odpowiednio wyprofilowane. Jeżeli wybieramy blender kielichowy, należy zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonane jest naczynie. Najlepsze i najtrwalsze są szklane kielichy.
Kolejnym naczyniem jest parowar. Coraz powszechniej używany, ze względu na modne zdrowe gotowanie. Parowar, jak sama nazwa wskazuje, służy gotowaniu na parze. Dzięki temu sprzętowi ugotujemy zdrowe i smaczne posiłki bez dodatku tłuszczu i dużych strat witamin. W dolnym pojemniku umieszcza się wodę, a na górnych warstwach poszczególne produkty (mięso, ryby, jarzyny). W sklepach dostępne są nowoczesne parowany z funkcją oszczędzania energii, w których po zagotowaniu wody, pobierana jest ona tylko w ilości niezbędnej do zachowania procesu gotowania.
Szybkowar, zapominamy i coraz rzadziej używany, a szkoda. To idealne narzędzie dla chcących oszczędzić czas spędzony w kuchni. Szybkowar to szczelny garnek, w którym podczas gotowania znacząco wzrasta ciśnienie, co sprzyja szybszemu gotowaniu się potrawy. Dzięki szybkowarowi zamiast gotować buraki przez 2 godziny zrobisz to w niespełna 20 minut. Podczas używania szybkowaru należy zachować wszelkie środki ostrożności, żeby się nie poparzyć. Z pewnością warto zapoznać się z instrukcją obsługi, która wyjaśnia jak gotować i uważać podczas otwierania szybkowaru. Potrawy gotowane tą metodą są zdrowe i mają głęboki smak.
Skoro był szybkowar, jest i jego przeciwieństwo - wolnowar. To naczynie służące długiemu duszeniu potraw. Jest przydatne w momencie planowanej dłuższej nieobecności w domu. Kiedy rano wstawiamy mięso możemy wyjść do pracy, powrocie rozkoszować się gotową potrawą. Dużą zaletą gotowania w wolnowarze jest zachowanie smaku i aromatu przyrządzanych dań. To idealne rozwiązanie dla ludzi, którzy lubią optymalnie planować swój dzień. Wolnowar to sprzęt przydatny do przygotowywania domowy dżemów i konfitur.