Zaparcia zdarzają się każdemu. Przyczynia się do nich niewłaściwe żywienie, stres czy brak ruchu. Jednak nieustanny problem z wypróżnieniem jest uciążliwy i może świadczyć o poważnej chorobie. Dlatego przewlekłych zaparć nie należy lekceważyć. O ile w przypadku sporadycznych problemów podczas wizyty w toalecie ulgę przynoszą medykamenty, o tyle w zaparciach chronicznych pomocy należy szukać w diecie, gdyż doraźne środki mogą przynieść odwrotne od oczekiwanych efekty.
Zdrowy człowiek wypróżnia się średnio 2 razy dziennie przez większość lub wszystkie dni w tygodniu. Częstsze wizyty w toalecie mogą wskazywać na biegunkę, a niemożność wypróżnienia się minimum 3 razy na tydzień to sygnał, że dokuczają nam zaparcia. Zaparciu, oprócz braku wypróżnień, towarzyszą bóle podbrzusza, wzdęcia i uczucie ciężkości.
W większości przypadków przyczyna zaparć tkwi w niewłaściwym stylu życia. Najczęściej źródłem kłopotów jest nieregularne odżywianie oraz zła jakość spożywanych posiłków: mało warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych czy wody. Dochodzi do tego brak ruchu, stres, powstrzymywanie się od wypróżnienia, a także zbyt częste stosowanie leków przeczyszczających.
W zależności od przyczyny zaparcia problem ten dzielimy na:
- zaparcia nawykowe, których główną przyczyną jest niewłaściwy styl życia (zła dieta i brak ruchu) lub długie powstrzymywanie się od wizyt w toalecie (w pracy, w podróży czy na mieście);
- zaparcia czynnościowe, spowodowane zaburzeniami funkcji jelit
- zaparcia spowodowane chorobami przewodu pokarmowego lub anomaliami
Jeśli zaparcie nie wiąże się z przewlekłą chorobą możemy z nim skutecznie walczyć dietą i zmianą stylu życia!!
Przede wszystkim:
- Jedz regularnie o stałych porach. Najlepiej 4-5 razy dziennie, niewielkie porcje. Jedz wolno, unikaj połykania powietrza.
- Zmień nawyki żywieniowe. Opieraj menu na pełnoziarnistych produktach zbożowych, włączaj do diety surowe i gotowane warzywa, świeże i suszone owoce. Wspomóż się także kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem, czyli produktami mlecznymi, które zawierają żywe kultury bakterii.
- Unikaj produktów zapierających: czekolady, kakao, słodyczy, jajek, marchwi i białego ryżu oraz bananów.
- Regularnie pij wodę. Każdego dnia przynajmniej 1,5-2 litry płynów, przede wszystkim niegazowanej wody mineralnej.
- Zadbaj o ruch, który usprawnia perystaltykę jelit. Staraj się każdego dnia wykonywać aktywność fizyczną.
- Ureguluj czas wypróżnień. Jeśli czujesz parcie na stolec nie powstrzymuj się przed wypróżnieniem, gdyż sprzyja to rozleniwieniu jelit.
- Nie używaj środków przeczyszczających, początkowo pomogą, a potem zaszkodzą Twoim jelitom. Mogą także spowodować odwodnienie i groźne niedobory składników odżywczych, witamin i pierwiastków. Zamiast tabletek sięgaj po naturalne przyśpieszacze pasażu jelitowego:
- suszone śliwki,
- figi,
- nasiona lnu,
- ciepła woda z cytryną,
- pestki słonecznika