30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
320 kcal / 1 porcję (145 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność221.31 kcal11.07%
-
Białko14.96 g29.92%
-
Węglowod.8.67 g3.21%
-
Tłuszcze13.74 g19.63%
-
Błonnik0.25 g1%
-
GDA11.07 %
Składniki
- Łosoś świeży, filet - 200g
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Musztarda francuska - 30g (1 ½ łyżki stołowej)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz cytynowy - 0.5g (szczypta)
- Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Łososia dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
KROK 2: Natkę pietruszki i czosnek drobno posiekaj. W mieseczce wymieszaj musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i wędzoną paprykę.
KROK 3: Łososia natrzyj marynatą, posyp natką pietruszki i zawiń w folię. Piecz w piekarniku przez ok. 15-20 minut.
*Podawaj z młodymi ziemniakami z koperkiem i szparagami.
Smacznego!
Zobacz także