15 min. + 2 godz.
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
51 kcal / 1 porcję (101 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność50.64 kcal2.53%
-
Białko1.18 g2.36%
-
Węglowod.12.73 g4.71%
-
Tłuszcze0.24 g0.34%
-
Błonnik1.95 g7.8%
-
GDA2.53 %
Składniki
- Burak - 50g (½ sztuki)
- Jabłko - 35g
- Cebula - 10g (¼ sztuki)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Cukier - 3g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Buraki umyj i ugotuj w garnku w dużej ilości wody. Buraki gotują się dość długo, nawet 2 godziny. Możesz użyć szybkowaru, wtedy potrwa to około 20 minut.
KROK 2: W międzyczasie umyj i obierz jabłko, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj sok z cytryny. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
KROK 3: Ostudź buraki, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz wszystkie składniki, dodaj cukier (możesz go zastąpić ksylitolem, w ostateczności innym słodzikiem) i posól do smaku. Całość wymieszaj.
*Surówkę możesz przechowywać w lodówce nawet tydzień.
Smacznego!
Zobacz także