Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(8)
06.08.2016
dodaj własny przepis
90 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
377 kcal / 1 porcję (985 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    38.25 kcal
    1.91%
  • Białko
    2.14 g
    4.28%
  • Węglowod.
    8.89 g
    3.29%
  • Tłuszcze
    0.34 g
    0.49%
  • Błonnik
    2.41 g
    9.64%
  • GDA
    1.91 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kapusta biała - 4500g
  • Kasza gryczana sucha - 190g
  • Pieczarki - 500g (25 sztuk)
  • Cebula - 360g (4 ½ sztuki)
  • Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
  • Sos sojowy bezglutenowy - 10g (łyżka stołowa)
  • Ziele angielskie - 2g (sztuka)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Pomidory w puszce - 300g (⅔ puszki)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 30g (2 łyżeczki)
  • Oregano - 4g (2 łyżeczki)
  • Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Ziele angielskie - 2g (sztuka)
  • Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ze środka kapusty wytnij głąb. Włóż ją do garnka z zagotowaną, gorącą wodą i gotuj około 10 minut. Następnie wyciągnij kapustę z wody i pozostaw do ostygnięcia.

KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim w delikatnie osolonej wodzie troszkę krócej niż zalecane jest to na opakowaniu produktu (około 10-12 minut). Po tym czasie wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie.

KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni, do zeszklenia. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na patelni, aż puszczą sok i zaczekaj chwile, aż on odparuje.

KROK 4: W dużej misce wymieszaj ze sobą kaszę gryczaną, cebulę i pieczarki. Dodaj sos sojowy oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 5: Od główki kapusty oddziel liście i usuń ich zgrubienia. Na środek liścia wykładaj kilka łyżek farszu, a następnie zawiń - boczne brzegi liścia kapusty do środka i resztę ciasno w rulon.

KROK 6: Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka liści kapusty. Następnie ciasno ułóż przygotowane gołąbki i zalej je odrobiną słonej wody albo bulionu (do połowy wysokości). Nastepnie przykryj je liśćmi kapusty. Naczynie z gołąbkami przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 - 50 minut, aż liście kapusty będą miękkie.

KROK 7: Do rondelka wlej kawałki pomidorów z puszki. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dodaję również oregano i ostrą paprykę. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5 minut.
*Upieczone gołąbki wyłóż na talerze i polej je sosem pomidorowym.
Smacznego!