(30)
dodaj własny przepis
15 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
197 kcal / 1 porcję (171 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność115.31 kcal5.77%
-
Białko1.84 g3.68%
-
Węglowod.7.61 g2.82%
-
Tłuszcze10.01 g14.3%
-
Błonnik2.80 g11.2%
-
GDA5.77 %
Składniki
- Papryka czerwona - 30g (¼ sztuki)
- Awokado - 110g
- Cebula czerwona - 25g (¼ sztuki)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Paprykę umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę obierz i poszatkuj.
KROK 2: Dojrzałe awokado (powinno być dość miękkie) dokładnie opłucz. Przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż do miseczki za pomocą łyżki.
KROK 3: Do awokado dodaj sprasowany czosnek, sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę (możesz też rozgnieść widelcem). Jeśli lubisz ostro przyprawione jedzenie dodaj posiekaną papryczkę chili i kilka kropli sosu tabasco.
KROK 4: Dip połącz z pokrojoną papryką i cebulą, wymieszaj. Przełóż do miseczki. Do dekoracji idealnie nada się kilka listków świeżej kolendry.
*Serwuj z warzywami bądź jako pastę do kanapek lub tortilli.
Smacznego!
Zobacz także