-
Kaloryczność68.37 kcal3.42%
-
Białko5.08 g10.16%
-
Węglowod.5.45 g2.02%
-
Tłuszcze3.43 g4.9%
-
Błonnik1.24 g4.96%
-
GDA3.42 %
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 2.5g (¼ łyżki stołowej)
- Kapusta pekińska - 150g (3 liście)
- Kukurydza, konserwowa - 30g (2 łyżki stołowe)
- Ogórki, konserwowe - 100g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Ketchup - 8g (łyżeczka)
- Majonez "light" - 25g (łyżka stołowa)
- Przyprawa "Gyros" - 5g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj sos: majonez połącz z ketchupem i utrzyj na jednolitą masę.
KROK 2: Pierś z kurczaka dokładnie opłucz i osusz. Wyczyść z tłuszczu, żyłek i chrząstek. Pokrój na małe kawałeczki i obtocz w przyprawie Gyros. Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim mięso.
KROK 3: Kapustę pekińską umyj, osusz i poszatkuj. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Kukurydzę odcedź, ogórki pokrój w plasterki.
KROK 4: Wszystkie składniki połącz w misce, polej sosem i delikatnie wymieszaj.
*Sałatka Gyros jest jedną z najpopularniejszych sałatek wybieranych przez Polaków. To świetna propozycja na imprezę, pożywne drugie śniadanie lub szybka alternatywa na zdrowy lunch w pracy. Bardzo łatwa do przygotowania, zachęca swoją prostotą i smakiem.
Uwaga! Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej pamiętaj, aby wybrać właściwy majonez.
Smacznego!