(21)
dodaj własny przepis
15 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
87 kcal / 1 porcję (130 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność66.94 kcal3.35%
-
Białko2.43 g4.86%
-
Węglowod.5.16 g1.91%
-
Tłuszcze4.25 g6.07%
-
Błonnik0.45 g1.8%
-
GDA3.35 %
Składniki
- Jogurt typu greckiego - 60g (3 łyżki stołowe)
- Ogórek szklarniowy - 60g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ogórka dokładnie umyj, nie obieraj go (w ten sposób zachowasz więcej aromatu). Zetrzyj go na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na chwilę. Odsącz ogórka z nadmiaru wody.
KROK 2: Do miski dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórka i koperek. Całość wymieszaj.
*Sos idealnie nadaje się na przekąskę oraz jako dodatek do ulubionych dań.
Smacznego!
Zobacz także
Pasztet fasolowo-warzywny z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami
więcej
60 minut + czas moczenia
8 osób