Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

50 minut
1-2 osoby
średni
Wartości odżywcze
276 kcal / 1 porcję (205 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    134.66 kcal
    6.73%
  • Białko
    7.48 g
    14.96%
  • Węglowod.
    14.45 g
    5.35%
  • Tłuszcze
    6.08 g
    8.69%
  • Błonnik
    2.11 g
    8.44%
  • GDA
    6.73 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 50g
  • Ser twarogowy półtłusty - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Cebula - 40g
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Zarodki pszenne - 10g
  • Otręby pszenne - 4g (łyżka stołowa)
  • Zioła prowansalskie - 1g (⅓ łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do temp. 180oC.

KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj w małej ilości wody.

KROK 3: Cebulę drobno posiekaj.

KROK 4: Rozgrzej patelnię teflonową, dodaj połowę oliwy z oliwek, zeszklij cebulę.

KROK 5: W misce połącz ugotowaną kaszę z twarogiem, cebulą, jajkiem i przyprawami. Składniki dokładnie wymieszaj i uformuj kotlecik (lub dwa mniejsze). Obtocz go w otrębach i zarodkach.

KROK 6: Kotlecik ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop pozostałą oliwą z oliwek. Piecz około 30 minut.

*Kotlety serwuj z dodatkiem surowych warzyw.

**Kotlety z kaszy gryczanej i sera białego to propozycja zarówno obiadowa, jak i świetny pomysł na kolację. Kasza gryczana cechuje się wysoką wartością odżywczą. To cenne źródło magnezu, wapnia, cynku i selenu oraz witamin B1, B6 i folianów. W dodatku jest to kasza bezglutenowa, dlatego też może być spożywana przez osoby cierpiące na diecie bezglutenowej.

Smacznego!

Zobacz także