(12)
dodaj własny przepis
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
253 kcal / 1 porcję (310 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność81.71 kcal4.09%
-
Białko3.23 g6.46%
-
Węglowod.15.18 g5.62%
-
Tłuszcze1.56 g2.23%
-
Błonnik2.07 g8.28%
-
GDA4.09 %
Składniki
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 200g (¾ szklanki)
- Płatki owsiane górskie - 20g (2 łyżki stołowe)
- Jabłko - 70g
- Cynamon mielony - 5g (1 ¼ łyżeczki)
- Rodzynki, suszone - 15g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Dodaj płatki owsiane i gotuj dalej na małym ogniu aż potrawa zgęstnieje. Przełóż do miski.
KROK 2: Jabłko umyj i pokrój na cienkie plasterki lub w kostkę. Dodaj do owsianki razem z rodzynkami. Całość posyp cynamonem.
*Owsianka z jabłkiem i cynamonem to bardzo uniwersalne danie śniadaniowe. Jest bardzo aromatyczne i świetnie rozgrzewa. To idealna propozycja na jesienne i zimowe, mroźne poranki. Dodatek cynamonu przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne, co jest zjawiskiem niezwykle korzystnym, szczególnie na samym początku dnia.
Smacznego!
Zobacz także