35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
208 kcal / 1 porcję (188 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność110.41 kcal5.52%
-
Białko2.47 g4.94%
-
Węglowod.16.41 g6.08%
-
Tłuszcze4.80 g6.86%
-
Błonnik2.47 g9.88%
-
GDA5.52 %
Składniki
- Jabłko - 300g
- Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
- Orzechy włoskie - 20g (5 sztuk)
- Daktyle, suszone - 15g
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Kardamon mielony - 1.5g (⅔ łyżeczki)
- Tahini - 12g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jabłko dokładnie umyj. Odetnij wierzchnią część i wydrąż gniazda nasienne. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C.
KROK 2: Ugotuj w między czasie kaszę jaglaną wg przepisu podanego na opakowaniu produktu. Gotową, jeszcze ciepłą kaszę wymieszaj z olejem kokosowym lub pastą tahini.
KROK 3: Do kaszy dodaj posiekane orzechy włoskie, daktyle, cynamon i kardamon.
KROK 4: Podpieczone jabłka napełnij po brzegi kaszą z bakaliami, a następnie znów ułóż na blaszce do pieczenia. Zapiekaj je do miękkości, mniej więcej 20-25 minut.
*Kontroluj, by jabłka za bardzo się nie spiekły, gdyż będą zbyt miękkie i mogą się rozpaść.
Smacznego!
Zobacz także