Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(2)
12.05.2016
dodaj własny przepis
35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
208 kcal / 1 porcję (188 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    110.41 kcal
    5.52%
  • Białko
    2.47 g
    4.94%
  • Węglowod.
    16.41 g
    6.08%
  • Tłuszcze
    4.80 g
    6.86%
  • Błonnik
    2.47 g
    9.88%
  • GDA
    5.52 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Jabłko - 300g
  • Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
  • Orzechy włoskie - 20g (5 sztuk)
  • Daktyle, suszone - 15g
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Kardamon mielony - 1.5g (⅔ łyżeczki)
  • Tahini - 12g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Jabłko dokładnie umyj. Odetnij wierzchnią część i wydrąż gniazda nasienne. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C.

KROK 2: Ugotuj w między czasie kaszę jaglaną wg przepisu podanego na opakowaniu produktu. Gotową, jeszcze ciepłą kaszę wymieszaj z olejem kokosowym lub pastą tahini.

KROK 3: Do kaszy dodaj posiekane orzechy włoskie, daktyle, cynamon i kardamon.

KROK 4: Podpieczone jabłka napełnij po brzegi kaszą z bakaliami, a następnie znów ułóż na blaszce do pieczenia. Zapiekaj je do miękkości, mniej więcej 20-25 minut.

*Kontroluj, by jabłka za bardzo się nie spiekły, gdyż będą zbyt miękkie i mogą się rozpaść.

Smacznego!

Zobacz także
Dip guacamole
(29)
Dip guacamole
15 minut
1-2 osoby
więcej