15 min.+ 2 godz.
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
472 kcal / 1 porcję (497 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność94.96 kcal4.75%
-
Białko3.31 g6.62%
-
Węglowod.9.44 g3.5%
-
Tłuszcze5.71 g8.16%
-
Błonnik1.90 g7.6%
-
GDA4.75 %
Składniki
- Burak - 400g (4 sztuki)
- Ser Feta - 50g (porcja)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Cukier brązowy - 5g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wymieszaj składniki sosu: czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet balsamiczny, cukier oraz sól. Stopniowo dolewaj oliwę.
KROK 2: Buraki ugotuj w łupinach, tak aby zostały lekko twarde. Kiedy ostygną, obierz je i pokój w dość grubą kostkę. Przełóż na talerz lub do miseczki. Polej sosem i posyp siekaną natką pietruszki.
KROK 3: Fetę pokrój w kostkę i posyp nią sałatkę. Całość możesz odprawić świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Zobacz także