Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

50 minut
4 osób
średni
Wartości odżywcze
269 kcal / 1 porcję (504 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    53.36 kcal
    2.67%
  • Białko
    3.08 g
    6.16%
  • Węglowod.
    5.92 g
    2.19%
  • Tłuszcze
    2.69 g
    3.84%
  • Błonnik
    2.08 g
    8.32%
  • GDA
    2.67 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dynia - 1000g
  • Marchew - 100g
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Wywar warzywno-drobiowy - 600g (3 szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
  • Dynia, pestki - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Por obrany - 45g
  • Seler korzeniowy - 100g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Warzywa opłucz pod bieżącą wodą. Dynię obierz, usuń pestki, pokrój na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obierz i posiekaj na mniejsze części.

KROK 2: Wszystkie składniki przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj oliwę z oliwek i podsmaż, mieszając, przez około 3 minuty. Warzywa zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 30 minut.

KROK 3: W tym czasie podpraż pestki dyni na suchej patelni. Krótko, aby się nie przypaliły.

KROK 4: Gdy warzywa zmiękną rozdrobnij je blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu.

KROK 5: Przypraw solą i pieprzem do smaku. Przelej na talerz, udekoruj podprażonymi pestkami dyni.

*Do przygotowania zupy możesz użyć również wywaru warzywnego.

**Dynia to warzywo, które na polskich stołach, a tym samym w potrawach króluje od połowy września do końca stycznia. Warto włączyć je do swojego menu z uwagi na wysoką zawartość B-karotenu, wapnia, potasu, fosforu i witamin z grupy B (B1, B2 i B6). Krem z dyni to idealna potrawa wspomagająca odchudzanie, jak również danie polecane osobom z nadciśnieniem, gdyż dynia naturalnie nie zawiera sodu.

Smacznego!