Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(29)
02.07.2014
dodaj własny przepis
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
148 kcal / 1 porcję (99 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    150.00 kcal
    7.5%
  • Białko
    4.29 g
    8.58%
  • Węglowod.
    22.79 g
    8.44%
  • Tłuszcze
    4.89 g
    6.99%
  • Błonnik
    2.62 g
    10.48%
  • GDA
    7.5 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna graham, typ 1850 - 130g (szklanka)
  • Banan - 120g
  • Truskawki - 150g (szklanka)
  • Maślanka naturalna 0,5 % tłuszczu - 120g (½ szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Proszek do pieczenia - 3g (⅔ łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zacznij do nagrzania piekarnika do temperatury 200°C i natłuszczenia foremek do babeczek.

KROK 2: Banana obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Truskawki umyj, usuń szypułki i także rozgnieć, ale w innym naczyniu.

KROK 3: Do dużej miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce rozmąć jajko, dodaj oliwę, a następnie cały czas mieszając wlej maślankę. Dodaj rozgniecione banany.

KROK 4: Mokre składniki przełóż do miski z mąką i sodą. Całość zamieszaj i powoli dodawaj truskawki delikatnie łącząc je z masą.

KROK 5: Ciasto przełóż do foremek i wstaw do piekarnika. Piecz około 15-20 minut najlepiej z funkcją termoobiegu.

KROK 6: Po upieczeniu zarumienione babeczki pozostaw przez chwilę do ostygnięcia.

*Podawaj jako słodki podwieczorek w towarzystwie świeżych truskawek.

Smacznego!

Komentarze (1)

Czwartek, 3 lipca 2014 | 12:27:26 zosieńka 55

a czy można zastapic truskawki malinami?