30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
179 kcal / 1 porcję (252 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność71.11 kcal3.56%
-
Białko4.19 g8.38%
-
Węglowod.9.59 g3.55%
-
Tłuszcze3.30 g4.71%
-
Błonnik3.48 g13.92%
-
GDA3.56 %
Składniki
- Dynia - 400g
- Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Zarodki pszenne - 10g
- Otręby pszenne - 8g (2 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Imbir korzeń - 5g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw, aby puściła wodę.
KROK 2: Imbir zetrzyj na terce. Na suchej patelni podpraż pestki dyni, dodaj je do startej dyni i połącz z resztą składników.
KROK 3: Uformuj placuszki (wyjdzie około 8 średnich) i smaż na patelni na oliwie z oliwek, aż się zarumienią.
*Podawaj z ulubionym sosem i sałatą z winegretem.
Smacznego!
Zobacz także