30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
194 kcal / 1 porcję (130 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność149.85 kcal7.49%
-
Białko6.78 g13.56%
-
Węglowod.4.88 g1.81%
-
Tłuszcze12.55 g17.93%
-
Błonnik2.08 g8.32%
-
GDA7.49 %
Składniki
- Awokado - 280g
- Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
- Szczypiorek pęczek - 20g (½ pęczka)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Awokado umyj, pokrój na pół, wyjmij pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerz, wyciągając część miąższu łyżeczką. Układaj je skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
KROK 2: Do zagłębień po pestkach wbij po jednym jajku. Oprósz je odrobiną soli i pieprzu, słodkiej papryki i ziół prowansalskich. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
KROK 3: Upieczone awokado wyjmij z piekarnika, udekoruj odrobiną startego sera i posiekanym szczypiorkiem.
*Najlepiej smakuje podane na ciepło.
Smacznego!
Zobacz także