20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
665 kcal / 1 porcję (422 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność157.71 kcal7.89%
-
Białko8.89 g17.78%
-
Węglowod.28.03 g10.38%
-
Tłuszcze2.09 g2.99%
-
Błonnik3.55 g14.2%
-
GDA7.89 %
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 200g
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 200g
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 250g (16 ⅔ łyżeczki)
- Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Cukier brązowy - 5g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Oregano - 1g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Soczewicę namocz kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ugotuj do miękkości i odcedź. Makaron gotuj al dente.
KROK 2: Czosnek drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie i po chwili dodaj czosnek.
KROK 3: Na patelnię wrzuć ugotowaną soczewicę, dodaj koncentrat pomidorowy, wodę i brązowy cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj przez chwilkę.
KROK 5: Na patelnię dodaj makaron i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż na talerz. Możesz podawać z natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz także