35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
210 kcal / 1 porcję (156 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność135.17 kcal6.76%
-
Białko3.45 g6.9%
-
Węglowod.18.97 g7.03%
-
Tłuszcze5.30 g7.57%
-
Błonnik2.36 g9.44%
-
GDA6.76 %
Składniki
- Bataty - 400g (2 sztuki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Tahini - 12g (łyżka stołowa)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Bataty obierz, umyj i pokrój na drobniejsze kawałki. Układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw ją do piekarnika na około 20 minut i piecz do momentu aż bataty będą miękkie.
KROK 2: Po upieczeniu ziemniaki ostrudź, następnie włóż je do misy blendera. Dodaj do nich ząbek czosnku, sok z cytryny, przelukaną z zalewy cieciorkę, oliwę z oliwek i tahini. Zblenduj całość na gładką masę.
*Podawaj z pełnoziarnistym chrupkim chlebem lub z waflami ryżowymi.
Smacznego!
Zobacz także