2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
397 kcal / 1 porcję (247 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność160.84 kcal8.04%
-
Białko4.73 g9.46%
-
Węglowod.8.79 g3.26%
-
Tłuszcze13.06 g18.66%
-
Błonnik2.09 g8.36%
-
GDA8.04 %
Składniki
- Cukinia - 200g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz biały - 0.5g (szczypta)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Papryczka chili - 5g (¼ sztuki)
- Serek kozi - 120g (6 łyżek stołowych)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Pomidor suszony w oleju - 120g (6 plastrów)
- Kolendra swieża - 4.5g (⅓ pęczka)
- Orzeszki pinii - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cukinię opłucz i pokrój wzdłuż (obierz) w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Każdy pasek oprósz solą i natrzyj oliwą. Grilluj na grillu elektrycznym aż cukinia zmięknie i lekko przyrumieni się.
KROK 2: Serek kozi wymieszaj ze sprasowanym czosnkiem, posiekanym chili i dopraw białym pieprzem.
KROK 3: Na każdy pasek cukinii połóż plasterek pomidora suszonego i łyżkę przygotowanego serka. Zawiń w roladkę i ułóż na talerzu.
KROK 4: Roladki posyp posiekaną kolendrą i podprażonymi orzeszkami piniowymi.
Smacznego!
Zobacz także