Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(48)
27.11.2014
dodaj własny przepis
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
194 kcal / 1 porcję (453 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    42.81 kcal
    2.14%
  • Białko
    1.07 g
    2.14%
  • Węglowod.
    4.80 g
    1.78%
  • Tłuszcze
    3.09 g
    4.41%
  • Błonnik
    1.67 g
    6.68%
  • GDA
    2.14 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Marchew - 250g
  • Pietruszka, korzeń - 80g
  • Imbir korzeń - 10g
  • Wywar warzywny - 360g (1 ½ szklanki)
  • Śmietana 12% tłuszczu - 54g (3 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Kiełki słonecznika - 30g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Masło rozpuść w rondelku, dodaj posiekaną cebulkę i zeszklij. Dorzuć pokrojoną marchew i pietruszkę. Podduś na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.

KROK 2: Imbir zetrzyj na drobnej tarce i odmierz łyżkę, dorzuć do rondelka. Dolej bulion i duś zupę około 25 minut.

KROK 3: Ugotowaną zupę zmiksuj na krem, dopraw solą i mielonym pieprzem, dolej śmietankę (lub jogurt naturalny) delikatnie zamieszaj.

KROK 4: Przelej do miseczki i udekoruj kiełkami słonecznika.

*Podawaj gorącą.

Smacznego!