35 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
490 kcal / 1 porcję (437 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność112.14 kcal5.61%
-
Białko7.14 g14.28%
-
Węglowod.13.41 g4.97%
-
Tłuszcze3.77 g5.39%
-
Błonnik1.71 g6.84%
-
GDA5.61 %
Składniki
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 210g
- Wywar warzywno-drobiowy - 600g (3 szklanki)
- Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
- Cukier - 18g (3 łyżeczki)
- Ocet balsamiczny - 18g (3 łyżki stołowe)
- Cebula - 180g (2 ¼ sztuki)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zacznij od przygotowania soczewicy. Opłucz ją trzykrotnie, za każdym razem zmieniając wodę.
KROK 2: W garnku podgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Gdy cebula podsmaży się na złoto wlej bulion i dodaj soczewicę. Zupę gotuj około 20 minut, aż soczewica zmięknie.
KROK 3: Wlej pomidory z puszki (możesz je zastąpić świeżymi pomidorami) i całość gotuj ponownie ok. 10 minut. Po tym czasie dopraw zupę cukrem i octem. Następnie zmiksuj na gładki krem.
* Wg upodobań podawaj z łyżką jogurtu.
Smacznego!
Zobacz także