20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
252 kcal / 1 porcję (313 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność80.43 kcal4.02%
-
Białko5.69 g11.38%
-
Węglowod.4.61 g1.71%
-
Tłuszcze5.33 g7.61%
-
Błonnik2.20 g8.8%
-
GDA4.02 %
Składniki
- Brokuły - 500g
- Ser gorgonzola - 100g (3 ⅓ plastra)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Brokuły umyj, odkrój różyczki.
KROK 2: Zagotuj wodę. Ugotuj różyczki brokułów do miękkości. Gdy już będa miękkie, zmiksuj je blenderem na jednolity krem. Dopraw do smaku.
KROK 3: Następnie pokrój w drobną kostkę ser gorgonzola i delikatnie wmieszaj go w zupę, aż częściowo się w niej rozpuści. Posyp posiekaną natką na sam koniec.
Smacznego!
Zobacz także