60 minut
15 osób
łatwy
Wartości odżywcze
165 kcal / 1 porcję (63 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność263.76 kcal13.19%
-
Białko5.92 g11.84%
-
Węglowod.44.63 g16.53%
-
Tłuszcze10.23 g14.61%
-
Błonnik8.14 g32.56%
-
GDA13.19 %
Składniki
- Płatki owsiane górskie - 100g (10 łyżek stołowych)
- Otręby pszenne - 90g (22 ½ łyżki stołowej)
- Mąka żytnia, typ 2000 - 120g (¾ szklanki)
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 40g (4 łyżki stołowe)
- Sok jabłkowy - 250g
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
- Miód pszczeli - 96g (8 łyżeczek)
- Rodzynki, suszone - 120g (8 łyżek stołowych)
- Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wymieszaj suche składniki (płatki, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, posiekane bakalie i orzechy w dużej misce.
KROK 2: W oddzielnym naczyniu połącz jajo, olej, miód i sok.
KROK 3: Składniki płynne dodaj do suchych i całoś starannie wymieszaj.
KROK 4: Masę odstaw na 10 minut, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
KROK 5: Blachę wyłóż papierem do pieczenia, po czym nałóż na nią, w kilkucentymetrowych odstępach, porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego.
KROK 6: Ciasteczka spłaszcz za pomocą łyżki, nadając im ok. centymetr grubości. Piecz ok. 30 minut, do zezłocenia.
Smacznego!
Zobacz także