Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(37)
18.05.2015
dodaj własny przepis
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
308 kcal / 1 porcję (213 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    144.78 kcal
    7.24%
  • Białko
    5.82 g
    11.64%
  • Węglowod.
    13.35 g
    4.94%
  • Tłuszcze
    8.53 g
    12.19%
  • Błonnik
    1.69 g
    6.76%
  • GDA
    7.24 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Boczniak ostrygowaty - 250g
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Parmezan tarty - 16g (2 łyżki stołowe)
  • Orzeszki pinii - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Makaron jajeczny tagliatelle surowy - 79g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu.

KROK 2: Boczniaki opłucz w zimnej wodzie i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na mniejsze kawałki lub pokrusz rękoma.

KROK 3: Na rozgrzanej oliwie przesmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj boczniaki i na wolnym ogniu duś aż wyparuje większość płynu, który wypłynie z grzybów. Dopraw szczyptą soli i dwoma dużymi szczyptami czarnego pieprzu, wymieszaj dokładnie.

KROK 4: Podawaj z makaronem, posypane startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!