30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
308 kcal / 1 porcję (213 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność144.78 kcal7.24%
-
Białko5.82 g11.64%
-
Węglowod.13.35 g4.94%
-
Tłuszcze8.53 g12.19%
-
Błonnik1.69 g6.76%
-
GDA7.24 %
Składniki
- Boczniak ostrygowaty - 250g
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Parmezan tarty - 16g (2 łyżki stołowe)
- Orzeszki pinii - 20g (2 łyżki stołowe)
- Makaron jajeczny tagliatelle surowy - 79g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
KROK 2: Boczniaki opłucz w zimnej wodzie i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na mniejsze kawałki lub pokrusz rękoma.
KROK 3: Na rozgrzanej oliwie przesmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj boczniaki i na wolnym ogniu duś aż wyparuje większość płynu, który wypłynie z grzybów. Dopraw szczyptą soli i dwoma dużymi szczyptami czarnego pieprzu, wymieszaj dokładnie.
KROK 4: Podawaj z makaronem, posypane startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz także