-
Kaloryczność191.77 kcal9.59%
-
Białko6.42 g12.84%
-
Węglowod.31.55 g11.69%
-
Tłuszcze4.78 g6.83%
-
Błonnik3.66 g14.64%
-
GDA9.59 %
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 300g (20 łyżek stołowych)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Woda ciepła - 200g (¾ szklanki)
- Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
- Jagody - 150g (1 ¼ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i roztop je, następnie stopniowo wlewaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połącz składniki i wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniataj ciasto rękami przez około 5-6 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Włóż do miseczki i przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na około 30 minut.
KROK 2: Nadzienie: Świeże jagody szybko opłucz pod delikatnym strumieniem wody. Osusz na papierowych ręcznikach, rozłóż na tacce i oprósz 1 łyżką mąki. Mrożone jagody wyjmij z zamrażarki przed samym lepieniem pierogów (pierożki łatwiej się lepi z zamrożonymi owocami).
KROK 3: Wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 3 - 4 części i kolejno rozwałkuj każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek mąką.
KROK 4: Małą szklaneczką wycinaj kółka, na środek nałóż po jednej łyżeczce farszu. Składaj ciasto na pół i zlepiaj dokładnie brzegi pierożków, układaj je na stolnicy lub blacie.
KROK 5: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (sprawdź wcześniej bo pierogi mogą być już gotowe, długość gotowania zależy od grubości ciasta). Wyławiaj łyżką cedzakową i ułóż na tacy lub talerzach zachowując odstępy.
Podawaj polewając słodką śmietanką lub serkiem homogenizowanym.
Smacznego!