Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(12)
22.06.2015
dodaj własny przepis
25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
256 kcal / 1 porcję (523 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    48.99 kcal
    2.45%
  • Białko
    2.22 g
    4.44%
  • Węglowod.
    3.50 g
    1.3%
  • Tłuszcze
    3.91 g
    5.59%
  • Błonnik
    1.42 g
    5.68%
  • GDA
    2.45 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
  • Brokuły - 400g
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Migdały - 30g (30 sztuk)
  • Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 10g (łyżka stołowa)
  • Śmietana 12% tłuszczu - 72g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Brokuły umyj i pokrój tak, aby łodygi i różyczki były osobno. Cebulę pokrój w kosteczkę.

KROK 2: Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj roztarty czosnek i połowę migdałów. Smaż krótko ciągle mieszając.

KROK 3: Do gorącego wywaru dorzuć ogonki brokułów i podsmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dorzuć różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu około 10 minut.

KROK 4: Gdy zupa lekko przestygnie zmiksuj ją na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj pozostałe migdały. Zupę możesz udekorować łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego.

*Podawaj jako samodzielne danie z dodatkiem grzanek.

Smacznego!