Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(25)
10.06.2015
dodaj własny przepis
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
260 kcal / 1 porcję (326 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    79.61 kcal
    3.98%
  • Białko
    1.52 g
    3.04%
  • Węglowod.
    4.49 g
    1.66%
  • Tłuszcze
    6.79 g
    9.7%
  • Błonnik
    0.72 g
    2.88%
  • GDA
    3.98 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Gruszka - 30g
  • Wywar warzywny - 500g (2 ¼ szklanki)
  • Szpinak młody - 250g (10 garści)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Por obrany - 25g
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Imbir korzeń - 25g
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 10g (łyżka stołowa)
  • Mleczko kokosowe - 400g (1 ⅔ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przygotuj gruszkę. Umyj ją i obierz. Przygotuj bulion, zagotuj go. Szpinak umyj i oderwij twarde łodyżki.

KROK 2: Cebulkę obierz i posiekaj. Pora umyj i pokrój na paseczki. Papryczkę wypestkuj i posiekaj. Czosnek i imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce (włókna z imbiru wyrzuć).

KROK 3: W garnku podgrzej olej, wrzuć cebulkę, pora, papryczkę, czosnek, imbir i trawę cytrynową (jeśli ją masz). Mieszając smaż przez około 5 minut, dodaj po łyżeczce mleka kokosowego, gdyby składniki przywierały do dna. Dodaj posiekaną gruszkę i smaż jeszcze przez minutę.

KROK 4: Wlej całe mleko kokosowe (2 łyżki możesz zostawić do dekoracji) i zagotuj, gotuj przez 2 minuty.

KROK 5: Dodaj gorący bulion i po zagotowaniu dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby. Gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj szpinak, zmniejsz ogień i gotuj na minimalnym ogniu przez 2 minuty. Dodaj kolendrę (jeśli używasz) (kilka listków można pozostawić do dekoracji).

KROK 6: Zupę przelej do kielicha stojącego blendera i zmiksuj na gładki krem (miksować na najwyższych obrotach przez około 1 minutę). Przelej z powrotem do garnka bezpośrednio przez sitko, pozbywając się niezmiksowanych cząstek. Podgrzej przed podaniem. Możesz doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!