Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(26)
13.07.2015
dodaj własny przepis
50 minut + 1,5 godz.
4 osób
średni
Wartości odżywcze
235 kcal / 1 porcję (88 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    267.61 kcal
    13.38%
  • Białko
    7.19 g
    14.38%
  • Węglowod.
    44.93 g
    16.64%
  • Tłuszcze
    7.06 g
    10.09%
  • Błonnik
    1.59 g
    6.36%
  • GDA
    13.38 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna, typ 500 - 195g (1 ½ szklanki)
  • Drożdże piekarskie, prasowane - 15g
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - 115g (½ szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Cukier - 6g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mąkę pszenną przesiej do miski. Następnie podgrzej mleko do temperatury pokojowej (w dotyku jest lekko ciepłe, ale nie gorące).

KROK 2: Zrób zaczyn: drożdże rozkrusz do garnuszka, dodaj cukier, mleko oraz łyżkę mąki i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Przykryj czystą, płócienną lub bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na mniej więcej 30 - 40 minut.

KROK 3: Do przesianej wcześniej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, następnie sól i zacznij ciasto wyrabiać. W czasie wyrabiania stopniowo dodawaj oliwę, ciągle wyrabiaj ciasto. Po dodaniu oliwy z oliwek wyrabiaj jeszcze ciasto jakiś czas, następnie znów przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.

KROK 4: Wyrośnięte już ciasto przełóż na blat, dokładnie rozwałkuj na wymiary swojej blachy (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia).

KROK 5: Na ciasto nałóż sos pomidorowy, a następnie swoje ulubione składniki.

KROK 6: Wstaw tak przygotowaną pizzę do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz pizzę około 15 minut z termoobiegiem.

*Ciasto na pizzę jest uniwersalne do każdego rodzaju pizzy. Od ciebie zależy, jaka będzie grubość przygotowanej pizzy. Pizza jest tradycyjnym daniem wywodzącym się z Neapolu. Włosi jadają pizzę na bardzo cienkim cieście, a do najbardziej popularnych należy pizza Margarita. Jest to pizza bez żadnych dodatków. Jej bazę stanowi sos pomidorowy i ser mozzarella.

Smacznego!

Zobacz także
Fasolka po bretońsku
(0)
Fasolka po bretońsku
30 minut + czas moczenia
3 osoby
więcej