-
Kaloryczność43.27 kcal2.16%
-
Białko3.81 g7.62%
-
Węglowod.5.21 g1.93%
-
Tłuszcze1.20 g1.71%
-
Błonnik1.52 g6.08%
-
GDA2.16 %
- Wywar warzywno-drobiowy - 800g (4 szklanki)
- Marchew - 240g
- Pietruszka, korzeń - 50g
- Seler korzeniowy - 80g
- Burak - 300g (3 sztuki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Ocet jabłkowy - 6g (2 łyżeczki)
- Majeranek otarty, suszony - 6g (2 łyżeczki)
- Liść laurowy - 1.5g (3 sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wywar warzywno - drobiowy przelej do garnka, zagotuj.
KROK 2: Buraki umyj, obierz i pokrój na kawałki.
KROK 3: Do gotującego się wywaru dodaj uprzednio umyte, obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, a także ząbki czosnku. Następnie dodaj buraki, ocet jabłkowy i liście laurowe.
KROK 4: Gotuj warzywa pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie.
KROK 5: Gdy warzywa będą już miękkie, barszcz przecedź przed sitko, oddzielając warzywa od płynu.
KROK 6: Dopraw bardzo do smaku solą, pieprzem, resztą octu jabłkowego. Reguluj kwasowość barszczu poprzez dodatek cukru. Na koniec dodaj majeranek. Danie udekoruj listkami świeżej kolendry.
*Barszcz czerwony to tradycyjna polska potrawa spożywana w czasie Wigilii Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Danie to świetnie sprawdzi się jako codzienna, szybka i zdrowa zupa. Aby była bardziej pożywna, możesz dodać do niej ugotowane ziemniaki, a także nie musisz odcedzać ugotowanych warzyw. Wyrazisty smak barszczu czerwonego złagodzisz, dodając do niego łyżkę jogurtu naturalnego.
Smacznego!