30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
576 kcal / 1 porcję (170 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność339.99 kcal17%
-
Białko11.18 g22.36%
-
Węglowod.45.63 g16.9%
-
Tłuszcze13.36 g19.09%
-
Błonnik6.52 g26.08%
-
GDA17 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 360g (2 szklanki)
- Daktyle, suszone - 30g
- Mleko migdałowe - 100g (½ szklanki)
- Masło orzechowe - 80g (4 łyżki stołowe)
- Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Siemię lniane - 20g (2 łyżki stołowe)
- Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Mleko migdałowe i uprzednio namoczone daktyle zmiksuj na lepki, gęsty syrop.
KROK 2: Ugotuj komosę ryżową według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.
KROK 3: Następnie przelej gotowy syrop do dość dużej miski i dokładnie wymieszaj z masłem orzechowym, dodaj komosę ryżową, siemię lniane i kakao. Mieszaj dokładnie aż masa będzie jednolita. Na koniec dodaj suszoną żurawinę.
KROK 4: Powstałą masę podziel na równej wielkości ciasteczka, uformuj je w kulkę, lekko rozpłaszcz dłonią i wyłóż na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Smacznego!
Zobacz także