Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
235 kcal / 1 porcję (183 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    127.91 kcal
    6.4%
  • Białko
    3.40 g
    6.8%
  • Węglowod.
    23.18 g
    8.59%
  • Tłuszcze
    2.74 g
    3.91%
  • Błonnik
    1.04 g
    4.16%
  • GDA
    6.4 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Woda ciepła - 360g (1 ½ szklanki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną namocz, a następnie przepłucz na sitku, pod bieżącą wodą (do momentu, aż przepływająca przez kaszę woda będzie czysta). Wsyp kaszę do osolonego wrzątku, dodaj olej.

KROK 2: Przez 5 minut gotuj kaszę na dużym ogniu, potem mocno zmniejsz ogień (albo wyłącz) i przez 15 minut nie mieszaj. Kasza powinna być lekko rozgotowana.

KROK 3: Małą łyżeczką nakładaj ciepłą kaszę, a drugą łyżeczką formuj kluski i zsuwaj na talerz.

KROK 4: Po przestudzeniu, kopytka z kaszy zachowują nadany wcześniej kształt.

*Kopytka można podawać z dowolnym sosem.

Smacznego!