-
Kaloryczność131.89 kcal6.59%
-
Białko2.41 g4.82%
-
Węglowod.20.05 g7.43%
-
Tłuszcze4.82 g6.89%
-
Błonnik0.20 g0.8%
-
GDA6.59 %
- Kasza jaglana sucha - 86g (2 ¾ łyżki stołowej)
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
- Skrobia kukurydziana - 80g (8 łyżek stołowych)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)
- Dżem wiśniowy, niskosłodzony - 100g
- Naturalny jogurt sojowy BIO - 100g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu zamieszonego na opakowaniu.
KROK 2: Ostudzoną kaszę zmiksuj z mlekiem migdałowym, skrobią, olejem i jajem. Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna ale gęściejsza nieco od "zwykłej" naleśnikowej.
KROK 3: Oleju do smażenia użyj tylko do pierwszego naleśnika (jedynie lekko "spryskana" patelnia). Resztę usmaż bez tłuszczu. Wylewaj niewielką ilość masy na patelnię i rozprowadzaj ruszając naczyniem na boki. Odczekaj aż placek "podeschnie", następnie lekko podważaj "boczki" placka i z wyczuciem obracaj na drugą stronę (jeśli naleśniki, mimo przyrumienienia, rozpadają się, należy do pozostałego ciasta dodać więcej skrobi.
KROK 4: Na ostudzony lekko, usmażony już naleśnik nałóż łyżkę dżemu wiśniowego. Zawiń naleśnika w rulonik.
KROK 5: Przełóż zawinięty naleśnik na talerz. Polej go łyżką jogurtu sojowego.
Smacznego!