20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
304 kcal / 1 porcję (197 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność154.62 kcal7.73%
-
Białko5.95 g11.9%
-
Węglowod.27.95 g10.35%
-
Tłuszcze2.65 g3.79%
-
Błonnik2.35 g9.4%
-
GDA7.73 %
Składniki
- Płatki jaglane - 55g (5 ½ łyżki stołowej)
- Kasza jaglana sucha - 80g
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Cukinia - 100g
- Marchew - 60g
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Przekrój wzdłuż cukinię. Wydrąż łyżką gniazda nasienne, obierz marchewkę i zetrzyj z cukinię na dużym oczku. Dodaj do warzyw pół łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
KROK 2. Dokładnie odciśnij z nadmiaru wody na sitku zasolone wcześniej warzywa. Posiekaj drobno cebulę, przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnym oczku czosnek, dodaj do cukinii i marchewki.
KROK 3. Do warzyw dodaj zmielone płatki jaglane, jajo (lub zamiast jaja zmielone siemię lniane w wersji wegańskiej), ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaj pieprz i mielony kminek. Smaż placki tak jak najbardziej lubisz.
Smacznego!
Zobacz także