Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(73)
28.08.2015
dodaj własny przepis
40 minut + czas marynowania
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
281 kcal / 1 porcję (410 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    68.69 kcal
    3.43%
  • Białko
    12.12 g
    24.24%
  • Węglowod.
    2.57 g
    0.95%
  • Tłuszcze
    1.26 g
    1.8%
  • Błonnik
    0.48 g
    1.92%
  • GDA
    3.43 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 800g
  • Kefir 2% tłuszczu, z wapniem - 480g (2 szklanki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Pieczarki - 320g (16 sztuk)
  • Przyprawa "Gyros" - 10g (2 łyżeczki)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piersi z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Podziel jedną pierś na dwie części. To samo zrób z drugą sztuką. W misce wymieszaj kefir Robico z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

KROK 2: Następnie podzielone już filety z kurczaka dokładnie zanurz w kefirze z przyprawami i marynuj w lodówce najlepiej przez całą noc.

KROK 3: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Mięso przełóż do foliowego rękawa, zasyp pokrojonymi w plasterki pieczarkami i piecz ok. 50 minut.

KROK 4: Po tym czasie przetnij rękaw i piecz dalej przez ok. 20-30 minut, by filety z wierzchu się zarumieniły, a pieczarki dokładnie upiekły.

KROK 5: Upieczoną pierś z kurczaka poprzekrajaj w poprzek na małe talarki. Na talerzu układaj jeden, na drugim (na kształt domina). Pokrojoną pierś obłóż po bokach pieczarkami.

* Marynowanie piersi w kurczaka w kefirze Robico sprawia, że struktura mięsa jest miękka, delikatna i soczysta. Danie to jest posiłkiem dietetycznym i niskotłuszczowym. Będzie smakowało idealnie podane z chlebkiem maca lub ryżem brązowym i ze świeżymi warzywami skropionymi odrobiną oliwy z oliwek.

Smacznego!

Zobacz także