-
Kaloryczność68.69 kcal3.43%
-
Białko12.12 g24.24%
-
Węglowod.2.57 g0.95%
-
Tłuszcze1.26 g1.8%
-
Błonnik0.48 g1.92%
-
GDA3.43 %
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 800g
- Kefir 2% tłuszczu, z wapniem - 480g (2 szklanki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Pieczarki - 320g (16 sztuk)
- Przyprawa "Gyros" - 10g (2 łyżeczki)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piersi z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Podziel jedną pierś na dwie części. To samo zrób z drugą sztuką. W misce wymieszaj kefir Robico z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
KROK 2: Następnie podzielone już filety z kurczaka dokładnie zanurz w kefirze z przyprawami i marynuj w lodówce najlepiej przez całą noc.
KROK 3: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Mięso przełóż do foliowego rękawa, zasyp pokrojonymi w plasterki pieczarkami i piecz ok. 50 minut.
KROK 4: Po tym czasie przetnij rękaw i piecz dalej przez ok. 20-30 minut, by filety z wierzchu się zarumieniły, a pieczarki dokładnie upiekły.
KROK 5: Upieczoną pierś z kurczaka poprzekrajaj w poprzek na małe talarki. Na talerzu układaj jeden, na drugim (na kształt domina). Pokrojoną pierś obłóż po bokach pieczarkami.
* Marynowanie piersi w kurczaka w kefirze Robico sprawia, że struktura mięsa jest miękka, delikatna i soczysta. Danie to jest posiłkiem dietetycznym i niskotłuszczowym. Będzie smakowało idealnie podane z chlebkiem maca lub ryżem brązowym i ze świeżymi warzywami skropionymi odrobiną oliwy z oliwek.
Smacznego!