(12)
dodaj własny przepis
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
302 kcal / 1 porcję (394 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność76.71 kcal3.84%
-
Białko4.24 g8.48%
-
Węglowod.4.72 g1.75%
-
Tłuszcze4.91 g7.01%
-
Błonnik1.32 g5.28%
-
GDA3.84 %
Składniki
- Wywar warzywno-drobiowy - 180g (¾ szklanki)
- Brokuły - 120g
- Marchew - 45g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Śmietana 12% tłuszczu - 18g (łyżka stołowa)
- Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
- Groszek ptysiowy - 10g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Warzywa umyj. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
KROK 2: Brokuły pokrój (razem z łodygami, są bogate w błonnik) i wrzuć do wywaru. Gotuj aż zmiękną, około 10 min. Pamiętaj, aby ich nie przykrywać, bo stracą kolor. Dodaj pokrojoną marchewkę gotuj kolejne 5 minut.
KROK 3: Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i krótko podsmaż czosnek. Uważaj, aby się nie przypalił, bo stanie się gorzki. Dodaj czosnek z cebulą do brokułów i marchewki, zmiksuj wszystko na gęstą konsystencję.
KROK 4: Przelej na talerz. Udekoruj łyżką śmietany, natką i groszkiem ptysiowym (ewentualnie grzankami).
*Do przygotowania kremu możesz użyć wywaru warzywnego lub z kostki.
Smacznego!
Zobacz także