Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(44)
24.05.2017
dodaj własny przepis
20 minut +
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
316 kcal / 1 porcję (361 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    87.52 kcal
    4.38%
  • Białko
    2.36 g
    4.72%
  • Węglowod.
    11.32 g
    4.19%
  • Tłuszcze
    4.57 g
    6.53%
  • Błonnik
    2.68 g
    10.72%
  • GDA
    4.38 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Marchew - 180g
  • Bataty - 200g (sztuka)
  • Pasternak - 120g
  • Cebula czerwona - 100g (sztuka)
  • Cukinia - 200g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 30g (2 łyżki stołowe)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Awokado - 140g
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 25g (łyżka stołowa)
  • Sok z limonki - 9g (3 łyżeczki)
  • Papryczka chili - 5g (¼ sztuki)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Batata, marchewki, cukinię, pasternaki obierz a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

KROK 2: Wszystkie składniki wymieszaj w misce i posól. Odstaw na ok. 15 minut, a następnie odsącz nadmiar wody.

KROK 3: Do warzyw wbij jajko, dodaj mąkę, pieprz i dokładnie wymieszaj.

KROK 4: Przygotuj sos. Awokado obierz, rozgniec widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj sok z limonki, sól, pieprz, drobno pokrojone chili bez pestek i ponownie wymieszaj.

KROK 5: Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż placuszki z obu stron. Usmażone placuszki układaj na ręczniku papierowym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

KROK 6: Placuszki podawaj polane sosem.

Smacznego!

Zobacz także