Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

50 minut + czas pieczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
180 kcal / 1 porcję (252 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    71.38 kcal
    3.57%
  • Białko
    1.21 g
    2.42%
  • Węglowod.
    6.92 g
    2.56%
  • Tłuszcze
    5.37 g
    7.67%
  • Błonnik
    2.18 g
    8.72%
  • GDA
    3.57 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Papryka czerwona - 1000g (5 sztuk)
  • Marchew - 180g
  • Bakłażan - 240g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 75g (7 ½ łyżki stołowej)
  • Cukier brązowy - 5g (łyżeczka)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż wszystkie warzywa w całości i piecz przez 30 minut. Po tym czasie przewróć warzywa na drugą stronę i piecz kolejne 20 - 30 minut do czasu, aż będą wyraźnie czarne i mocno przypalone.

KROK 2: Upieczone papryki oraz marchew przełóż do szczelnego woreczka lub plastikowego pudełka i zostaw je na 15 minut - dzięki temu będą łatwiej się obierać. Bakłażana przekrój na pół i delikatnie wyjmij miąższ, skórę wyrzuć. Następnie papryki wyjmij z pudełka, przetnij na pół, pozbądź się pestek i obierz ze skóry. Marchew także obierz ze skóry.

KROK 3: Obrane warzywa przełóż do naczynia blendera i rozdrobnij. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj warzywa oraz wszystkie pozostałe składniki. Smaż przez 15 - 20 minut na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

*Gotową pastę paprykową możesz przełożyć do słoików i trzymać w lodówce do 2 tygodni lub zapasteryzować.

Smacznego!